Kluven

En sajt om sajter

Färglära

Färglära är något som kan vara extremt användbart att lära sig speciellt om man jobbar inom webbdesign. Att kunna matcha och para ihop färger på din webbsida kan verkligen hjälpa till att få sidan att kännas levande och sticka ut. Om man inte är så påläst inom färgläran kan man använda sig av några lätta små exempel för att snabbt och enkelt få ett hum om hur färglära fungerar. Nedan kan du hitta några exempel på olika färgscheman som beskriver hur man kan göra när man matchar färger samt vilka färger som passar bra ihop med andra färger.

Komplementerande färgschema

Ett komplementerande färgschema är ett färgschema där man tar färger som är mitt emot varandra på färghjulet. Ett exempel på detta är grön och röd eller blå och gul. Då dessa färger är varandras kontraster så funkar de bra att använda om man vill markera någonting eller göra så att det sticker ut. Man får dock passa sig när man använder detta färgschema i större mängder då de skarpa färgerna lätt kan skära sig.

Triad färgschema

Detta färgschema använder tre färger som är lika långt ifrån varandra på färghjulet och bildar på så sätt en triangel. Triad färgscheman brukar ofta bli väldigt färggranna och livfulla. Om man använder ett triad färgschema är det en bra idé att låta en färg dominera och de andra två komplementera den första färgen. 

Analogt färgschema

Ett väldigt populärt färgschema är det så kallade analoga färgschemat där man helt enkelt tar färger från ett färghjul som är brevid varandra, som till exempel gul, orange och röd. Detta färgschema används väldigt ofta då oberoende på vars i färghjulet man väljer dem så fungerar de alltid bra ihop.