Kluven

En sajt om sajter

Komma igång med e-handel

Allt fler privatpersoner startar egna webbutiker idag och säljer allt möjligt. Detta kan vara allt från egentillverkade hantverk till nedladdningsbara ljudböcker. Vad det än råkar vara man säljer eller vill börja sälja gäller det att man har rätt förutsättningar och här kommer några saker man bör tänka på när man ska börja sälja på nätet.

Skaffa en domän

En webbshop behöver ett namn och en domän. Det bästa man kan göra är att se till att båda dessa är likadan. Detta är normalt sett inget problem om man startar något från gunden, men de som börjar med en vanlig butik och sedan expanderar till nätet kan stöta på problemet att namnet man har på butiken inte är ledigt som ett domännamn. För att skaffa en domän använder man sig av så kallade webbhotell och det finns flera olika att välja mellan.

Välja en e-handelstjänst

När man väl har en domän måste man ju skapa sin webbshop. Detta är delvis en fråga om design men har även en teknisk aspekt. En av de största tjänsterna man kan göra sig själv är att välja en tjänst som låter en sköta alla aspekter av e-handeln och kan anpassas efter de behov man har. Detta är inget man behöver göra själv heller. Det finns företag som kan hjälpa en med detta och se till att man få exakt det man behöver.

Skaffa betalningstjänster

Vill man kunna sälja saker över nätet måste man göra det möjligt för kunder att betala. Detta är något man kan göra på många olika sätt och det gäller att man åtminstone kan ge även sina första kunder ett par olika alternativ. Se till att göra lite efterforsknining genom att titta vad en konkurrenter eller liknande webbshoppar erbjuder för alternativ.

Marknadsföra butiken

Alla typer av företag behöver marknadsföring på ett sätt eller annat och webbshoppar är verkligen inget undantag. Metoderna för att få besökare till en webbshop är ganska annorlunda från vilka metoder man använder sig av för att marknadsföra en vanlig butik. Men internet har funnits tillräckligt länge för pålitliga och funktionella metoder att ha kunnat utvecklats.